Światowy Dzień Chleba

Okrągły, podłużny, z chrupiącą skórką albo w formie płaskiego placka. Chleb niejedną ma formę i doczekał się nawet swojego święta. 16 października został w 1997 roku ogłoszony Światowym Dniem Chleba. To najlepsza okazja, żeby przyjrzeć się jego historii.

Chleb jest jedzony na całym świecie. Choć jego skład w różnych zakątkach jest podobny, to wyglądem może znacznie się różnić. Większość z nas traktuje go jako produkt powszechnie dostępny, znany od dziecka. Był z nami „od zawsze”, więc rzadko zastanawiamy się skąd pochodzi. Światowy Dzień Chleba to moment, kiedy warto przyjrzeć się jego dziejom dokładniej. Ta naprawdę inspirująca opowieść rozpoczyna się około 10 tysięcy lat p.n.e.

Na początku swojej kariery chleb nie przypominał bochenków, które współcześnie zajmują półki w piekarniach. Bliżej było mu do ugotowanej pasty, będącej kombinacją ziaren różnych zbóż (pszenicy, prosa, jęczmienia, żyta) oraz wody. Z czasem zmniejszano jej ilość, co pozwoliło uzyskać płaskie i dość twarde placki. Tego typu specjały pojawiały się w menu ludności zamieszkującej tereny Grecji, Cesarstwa Rzymskiego, Izraela, Mezopotamii, Egiptu. W naszej szkole mimo pandemii też pamiętamy o tym święcie i przygotowaliśmy małą prezentację z tej okazji.


 

Skip to content